Powrót na górę
Po wakacyjnej przerwie ruszyła III edycja projektu pt. „Słodkie czwartki”, która słynie z pysznych wypieków serwowanych przez dzieci. Uczniowie klas I-VIII według wyznaczonego harmonogramu, będą mogli przygotowywać swoje ulubione wypieki. Projekt ma celu zaangażowanie uczniów do realizacji wspólnych szkolnych celów, zmotywowanie uczniów i rodziców do współpracy w przygotowaniu ciast, ciasteczek, a także zachęcenie do przygotowania domowych, zdrowych, (bez konserwantów i polepszaczy) słodkich przekąsek.
W naszej szkole 21 września 2023r. odbył się pierwszy w tym roku szkolnym „ Słodki czwartek”, który został przygotowany przez najstarszych uczniów naszej szkoły klasy VIIIA i VIIIB, ich rodziców i wychowawców. Każdy mógł skosztować pysznych przekąsek, ciast, ciasteczek, babeczek, galaretek i wiele innych słodkości. Krótko mówiąc było naprawdę słodko!
Serdecznie dziękujemy rodzicom, uczniom kl. VIII i wychowawcom za zorganizowanie i przygotowanie tak pysznych wypieków. Zebrane pieniądze, które zostały pozyskane ze sprzedaży ciast zostaną przeznaczone na organizację „Pikniku Rodzinnego”, który odbędzie się w czerwcu 2024r. Na kolejny „Słodki Czwartek” zapraszamy już w październiku, który przygotują uczniowie z klas VIIa i VIIb.
Zgodnie z informacją podaną przez Wychowawców w czasie spotkania w szkole, organizujemy w tym roku szkolnym, na początku czerwca kilkudniowa wycieczkę "Zieloną szkołę" w Grecji na wyspie Zakinthos.
Mamy nadzieję, ze będzie to magiczna podróż na przepiękną wyspę Zakynthos.
Zatoka wraku, żółwie Careta Careta, złocisty piasek na plażach i lazurowe morze, to wszystko w programie wyjazdu.
Fantastyczny hotel z basenami i wspaniałym jedzeniem. Nie zapomnimy o majestatycznych Meteorach, klasztorach zawieszonych między ziemią, a niebem.
Podróż rozśpiewanym autokarem i promem. Fantastyczne widoki i wspaniała zabawa gwarantowana. Opieka wychowawcza z naszej szkoły.
Wyjazd z Żegociny autokarem, dwa noclegi tranzytowe w Grecji. W programie zwiedzanie wyspy ze słynną zatoką wraku, zobaczymy wytwórnię oliwy i inne atrakcje..
W drodze powrotnej wizyta w „Meteorach” klasztorach zawieszonych między niebem, a ziemią. Plakat z informacjami o kosztach znajdziecie na stronie szkoły.
Link do krótkiego filmu https://youtu.be/19HpbS6g8Gg
Do końca września należy zapisać się u wychowawcy, bo po tym terminie wolne miejsca (jeśli takie będą) zostaną udostępnione uczniom innych szkół naszej Gminy.
W październiku będzie I spotkanie dla uczestników, bowiem koszty wyjazdu chcemy rozratować, żeby nie były obciążeniem dla domowego budżetu.
W powszechnej opinii najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie. Szczególne
znaczenie ma ono w prawidłowym odżywianiu dzieci i młodzieży.
Według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia powinniśmy
spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków przyczynia się do ograniczenia ilości
przyjmowanych przekąsek, a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i
właściwej masy ciała.
Śniadanie – ile kalorii powinno nam dostarczyć?
Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego
rozpoczęcia dnia. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety.
Jak komponować śniadanie?
Bardzo ważna jest również jakość spożywanych śniadań. Najlepiej, aby śniadanie składało się z
produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in. pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych(owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów. Produkty te są źródłem błonnikapokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i
wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu
nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy (cukru) we krwi, jak ma to miejsce w
przypadków spożycia węglowodanów prostych (inaczej cukrów prostych).
Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka,
ser żółty, twaróg), produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin
strączkowych lub jajka) i koniecznie duża ilość warzyw lub/i owoców. Warto przy tym dodać, że
połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych (czyli np. płatki owsiane z
jogurtem) sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach.
Dlaczego śniadanie jest tak ważne?
Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu
metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień
posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do
prawidłowego funkcjonowania. Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą
koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie
jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i
konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie
spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu
metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie
wyłącznie 3 razy w tygodniu.
Choć nie ma wyników badań jednoznacznie potwierdzających wpływ regularnego spożywania lub
opuszczania śniadania na masę czy skład ciała, to istnieją dowody na to, iż omijając śniadania,
spożywamy kolejne posiłki większe, kompensując sobie stratę kalorii z ominiętego posiłku. W ten
sposób w mniejszej liczbie posiłków spożywamy tyle samo kalorii. Biorąc pod uwagę jednak
zasady zdrowego żywienia i zalecenie, aby w zdrowej diecie spożywać posiłki częściej, a mniejsze
objętościowo, spożywanie śniadania wydaje się najlepszym rozwiązaniem dla zachowania zdrowia.
Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści wynikające ze spożywania śniadań, szczególnie te dotyczące
wpływu na funkcjonowanie naszego mózgu, można z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że
właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i nie
powinno być pomijane.
ZMIANY W HARMONOGRAMIE DOWOZÓW I ODWOZÓW UCZNIÓW
W SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. ŚWIĘTEJ KINGI W ŻEGOCINIE
Od 18. 09.2023r. wznowiony jest kurs autobusu szkolnego po lekcjach do centrum Żegociny oraz na „ Nową Wieś”.
DOWOZY UCZNIÓW:
Bełdno
7.30 - (przystanek koło P. Stokłosy)
7.35 - (przystanek koło P. Kuski)
7.40 - (koło boiska sportowego )
7.45 - (przystanek koło P. Pączka)
7.50 - (przystanek „ Nowa Wieś”)
ODWOZY UCZNIÓW:
PONIEDZIAŁEK
12.50– Żegocina - centrum, „Nowa Wieś”, Bełdno
15.15- Bełdno ( po 8 lekcji)
WTOREK
12.50 – Żegocina -centrum, „Nowa Wieś”,Bełdno
15.15 - Bełdno ( po 8 lekcji)
ŚRODA
12.50 – Żegocina - centrum, „Nowa Wieś”,Bełdno
14.30 - Bełdno
CZWARTEK
12.50 - Żegocina - centrum, „Nowa Wieś”,Bełdno
14.30 - Bełdno
PIĄTEK
12.50 – Żegocina - centrum, „Nowa Wieś”,Bełdno
14.30 - Bełdno