Powrót na górę
Profilaktyka i zwalczanie wszawicy- informacja przekazana przez Ministerstwo Zdrowia.
Występowanie wszawicy wśród dzieci i młodzieży nasila się w okresie jesienno - zimowym szczególnie wśród dzieci młodszych, które nie potrafią jeszcze samodzielnie dbać o higienę osobistą. Przebywanie dzieci w skupiskach w szkole, w przedszkolu wspólna zabawa i wypoczynek sprzyjają rozprzestrzenianiu się wszawicy.
Wskazania profilaktyczne dla rodziców i dzieci :
• związywanie długich włosów lub krótkie włosy ułatwiające pielęgnację skóry głowy i włosów;
• używanie wyłącznie osobistych przyborów higienicznych do pielęgnacji skóry i włosów;
• codzienne czesanie i szczotkowanie włosów;
• mycie skóry głowy i włosów w miarę potrzeb, nie rzadziej niż raz w tygodniu;
• systematyczne sprawdzanie czystości skóry głowy i włosów oraz systematyczne kontrole
w okresie uczęszczania dziecka do przedszkola, szkoły lub innej placówki.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Uczniowie, którzy każdego dnia spożywają śniadanie lepiej radzą sobie w szkole i chętniej uczestniczą w zajęciach sportowych. Ponadto są w mniejszym stopniu narażeni na nadwagę i otyłość oraz inne choroby. Jeśli Twoje dziecko niechętnie zjada śniadanie, zadbaj o to, by ten posiłek stał się dla niego atrakcyjny.
Wszystkie nawyki żywieniowe kształtują rodzice.
Warzywa i owoce powinny zajmować w diecie dziecka takie samo ważne miejsce, jak mięso i ,,zdrowe’’ pieczywo. Zamiast słodyczy zawierających puste kalorie warto częstować dziecko np. suszonymi owocami, orzechami czy rodzynkami.
Naucz dziecko jeść kolorowo! Różnorodna dieta jest zdrowa- zawiera więcej witamin oraz mikroelementów. Pamiętaj o ruchu i aktywnym spędzaniu czasu z dzieckiem.
Przygotuj swojemu dziecku do szkoły zdrowe drugie śniadanie i buteleczkę niegazownej wody.
1.Znaczenie dbania o zdrowie zębów
Zdrowe zęby są niezbędne dla zachowania zdrowia jamy ustnej oraz zdrowia całego organizmu. Ich obecność umożliwia swobodne spożywanie pokarmów oraz prawidłową wymowę. Dzieci i nastolatki, które mają zdrowe zęby, chętniej się uśmiechają i czują się pewniej w kontaktach z rówieśnikami. Dbanie o zdrowie zębów chroni przed dolegliwościami bólowymi, szerzeniem się stanu zapalnego w organizmie, a także przed utratą zębów. Umiejętność dbania o zdrowie zębów powinna być rozwijana od najmłodszych lat w domu, żłobku, przedszkolu i szkole w ramach edukacji zdrowotnej oraz programów profilaktyki próchnicy zębów.
2. Próchnica zębów – zagrożenie dla zdrowia zębów i nie tylko.
Choroba próchnicowa zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób. W Polsce w 2019 r. wolnych od próchnicy było tylko 18,8% 7-latków i 21,6% 12-latków. Choroba ta dotyka niemal wszystkich dorosłych. Próchnica zębów to proces prowadzący do rozpadu twardych tkanek zęba i w konsekwencji do powstania ubytku. Powstaje ona na skutek działania kwasów, które produkowane są przez bakterie (paciorkowce) obecne w jamie ustnej w wyniku metabolizmu cukrów dostarczanych w pożywieniu. Próchnica atakuje zarówno zęby mleczne, jak i stałe, i bardzo szybko postępuje, zwłaszcza u dzieci. Dzieje się tak, ponieważ zęby u dzieci i młodzieży są mniej odporne na kwasy produkowane przez bakterie. Szkliwo zęba mlecznego i zęba stałego świeżo wyrzniętego zawiera mniej minerałów niż szkliwo zębów u osoby dorosłej. W ciągu kilku lat szkliwo dojrzewa, stając się bardziej twarde i bardziej odporne na kwasy. Choroba próchnicowa może też być przyczyną wielu chorób ogólnoustrojowych, chorób serca, nerek czy mózgu, może także spowodować uogólnioną bakteriemię organizmu, zwaną sepsą.