Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
-

-

W powszechnej opinii najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie. Szczególne
znaczenie ma ono w prawidłowym odżywianiu dzieci i młodzieży.

Według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia powinniśmy
spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków przyczynia się do ograniczenia ilości
przyjmowanych przekąsek, a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i
właściwej masy ciała.

Śniadanie – ile kalorii powinno nam dostarczyć?
Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego
rozpoczęcia dnia. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety.

Jak komponować śniadanie?
Bardzo ważna jest również jakość spożywanych śniadań. Najlepiej, aby śniadanie składało się z
produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in. pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych(owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów. Produkty te są źródłem błonnikapokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i
wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu
nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy (cukru) we krwi, jak ma to miejsce w
przypadków spożycia węglowodanów prostych (inaczej cukrów prostych).
Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka,
ser żółty, twaróg), produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin
strączkowych lub jajka) i koniecznie duża ilość warzyw lub/i owoców. Warto przy tym dodać, że
połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych (czyli np. płatki owsiane z
jogurtem) sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach.

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?
Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu
metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień
posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do
prawidłowego funkcjonowania. Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą
koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie
jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i
konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie
spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu
metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie
wyłącznie 3 razy w tygodniu.
Choć nie ma wyników badań jednoznacznie potwierdzających wpływ regularnego spożywania lub
opuszczania śniadania na masę czy skład ciała, to istnieją dowody na to, iż omijając śniadania,
spożywamy kolejne posiłki większe, kompensując sobie stratę kalorii z ominiętego posiłku. W ten
sposób w mniejszej liczbie posiłków spożywamy tyle samo kalorii. Biorąc pod uwagę jednak
zasady zdrowego żywienia i zalecenie, aby w zdrowej diecie spożywać posiłki częściej, a mniejsze
objętościowo, spożywanie śniadania wydaje się najlepszym rozwiązaniem dla zachowania zdrowia.
Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści wynikające ze spożywania śniadań, szczególnie te dotyczące
wpływu na funkcjonowanie naszego mózgu, można z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że
właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i nie
powinno być pomijane.

Copyright © 2024 www.pspzegocina.pl Rights Reserved.